lørdag den 6. februar 2010

En sød hjemmelavet kasse

Jeg har lavet denne type kasse flere gange. Denne gang skal den bruges til billeder af året 2010. Jeg vil inddele dem i årstider (forår, sommer osv), så de er nemme at komme til, når jeg skal scrappe.

Til denne kasse skal du bruge:
2 ark chipboard i 12"x12". De skal skæres i følgende størrelser:
- stykke 1: 7½"x3"
- stykke 2: 7½"x4"
- stykke 3: 7½"x7"
- stykke 4: 7½"x4"
- stykke 5: 7"x4½"
en bunke matchende papir. Jeg har brugt
- et rødt med prikker til forsiden 12"x8½"
- et råhvidt med prikker til forsiden 12"x8½"
- to ark med campingvogne til indersiden 12"x7"
- to ark gult med prikker til harmonikafolderne i siderne 12"x6½"
- en masse rester af grønt karton til inddelingerne 7"x6½"

Start med at skære alle delene til. Læg chipboardstykkerne ud på bordet og skriv nummer på dem alle, så de ikke kommer til at ligge i forkert rækkefølge. Læg de to stykker papir du vil bruge til forsiden på bordet med bagsiden opad. Tag et stykke dobbeltklæbende tape og lim de to stykker papir sammen. Her lavede jeg min første fejl: jeg limede dem forkert sammen! Vær obs på at du limer de KORTE sider sammen, ikke de lange. Læg dine chipboardstykker ovenpå og sørg for at lave en 1/4" afstand (ca. 0,5 cm) mellem dem. Lim dem fast på den måde du bedst kan lide (jeg bruger dobbeltklæbende tape).
Nu skulle det gerne se sådan ud:


Chipboadsstykke nummer 5 vil blive æskens låg og stykke 3 bagsiden af æsken.


Alle fire hjørner skal klippes skråt, så de bliver pæne hjørner. Tag din bonefolder og lav en fold hele vejen rundt om chipboardstykkerne. Du behøver ikke lave en fold mellem stykkerne, men det skader ikke at gøre det.

Kom lim eller tape på alle flapperne. Bøj dem op, så papiret ved hvor det skal hen. Tag tapen af og lim de to korte ender fast. Brug din bonefolder til at folde hjørnerne pæne inden de to lange sider limes fast. Kør med din bonefolder på yderkanten for at få pæne kanter, der står skarpe og lige.


Brug en del tid på at folde æsken allerede nu, så papiret bliver bearbejdet stille og roligt. Din kasse skal kunne dette:

Når det er foldet, skal du lime dit inderpapir på (det med campingvognene). Jeg havde lavet mit for langt, for så var jeg sikker på at det kunne skjule alt chipboard. Husk at tænke over hvad der er op og ned på din æske, hvis inder eller yderpapiret har noget der kan vende på hovedet.


Min æskes låg er et råhvide med prikker og derfor skal mit inderpapir vende denne vej. Det ville ikke være så smart hvis campingvognene vendte den forkerte vej når man åbner æsken.

Brug igen din bonefolder i alle kanter og husk endelig revnerne mellem chipboadstykkerne. Fold også æsken mange gange, så papiret langsomt er vænnet til at blive foldet. Ellers kan det revne, og det er jo ærgeligt når man har gjort sig umage med at lave en hel æske.Nu skal vi til at lave mange folder i harmonikasiderne. Tag dit papir i størrelse 12"x6½" og lav en fold for hver ½". Når det er gjort på begge papirer, folder du dem som en harmonika. Lim den ene ende fast på det store stykke chipboard. Nu skal du have dit restekarton frem og finde stykker på 6½"x7". Jeg fandt en masse grønne rester. De er ikke helt samme nuance, men det betyder ikke noget, synes jeg.

Lim dem fast til harmonikasiderne. Jeg har brugt fire stykker karton, men du kan sagtens sætte et stykke karton i hver fold. Jeg har limet et stykke karton på harmonikasiderne i enden, for at få en pæn afslutning.


Her er god plads til mange billeder, men hvis du vil have flere inddelinger kan du lime kartonstykker fast i alle folderne. Det giver smallere men flere rum.


Nu skal du bare finde en smart lukning. Der findes mange måder, du kan købe færdige. Jeg går mere ind for at bruge noget jeg allerede har, så jeg har fundet på denne måde:

Sæt en eyelet fast i låget, bind et bånd i med små charms for enden (for tyngden).
På den nederste del af æsken sættes en knap fast med en 3Dpude. Det er en god ide at sy knappen fast for at sikre sig, at den ikke lige ryger af igen.
Nu kan du sno snoren rundt om knappen, og æsken er lukket.

Håber du kan bruge denne tutorial til noget. Jeg er ihvertfald meget glad for mine små æsker, der kan bruges til opbevaring af alt muligt.

3 kommentarer:

Cecille sagde ...

Hold da op hvor det den flot. Jeg er virkelig imponeret :-). Også et rigtig flot papirvalg. Elsker de lidt douche farver du har valgt...

Anne sagde ...

Wauw den er flot! Tusind tak for en meget forståelig tutorial! :)

Karina Beck sagde ...

Den er virkelig flot lavet! Lækker æske.